luni, 8 octombrie 2012

Criza radioteleviziunii nationale

            Consiliul National al Societatii Civile din Romania, Sindicatul Militarilor din Romania, considera serviciul public de radioteleviziune din Romania drept factor de coeziune sociala si identitate nationala, drept principal promotor si prezentator de cultura al Romaniei.
            Din acest motiv, suntem ingrijorati si ne declaram in stare de alerta fata de Hotararea Consiliului de Administratie al S.R.Tv nr.106/2012, temei al elaborarii si aprobarii Programului de redresare economica a S.R.Tv., in acord cu dispozitiile O.U.G nr.33/2012.
            Prin aceasta Ordonanta de urgenta, emisa „...in contextul situatiei financiare critice a Societatii Romane de Televiziune...”, Guvernul a  dat C.A. al S.R.Tv un termen de 45 zile, de la data intrarii in vigoare a actului normativ, “sa aprobe” un program de redresare economica.
            Acest program de redresare economica vine ca un corolar dupa o indelungata campanie murdara dusa impotriva TVR, de politicieni si in egala masura de televiziuni comerciale, spre decredibilizarea ei, spre minimalizarea ei, spre renuntarea la taxa radio-tv, cea mai mica din Europa, neactualizata  macar cu rata inflatiei din 2002.
            Din informatiile noastre, putem afirma ca in niciun stat democratic din Europa, primii oameni din stat, Presedintele si Primul Ministru, considerati a fi formatori de opinie, nu lanseaza mesaje impotriva  propriei lor televiziunii publice, asa cum la noi, regretabil, s-a intamplat.
            Nu putem fi de acord cu o exprimare de genul “Televiziunea Romana inca traieste, dar, dupa toate aparentele, se comporta ca o veritabila fosila vie”, asa cum se afirma in continutul acestei Hotarari nr.106/2012! Noi spunem, dupa toate aparentele si nu numai, ca Televiziunea Romana are nevoie urgenta de o exprimare libera, degrevata de orice fel de presiune politica si financiara, fara omisiuni, accentuari sau atenuari, in concordanta cu realitatea timpului.
            In contextul in care actualul Guvern ne asigura ca militeaza pentru infiintarea de locuri de munca, consideram ca “setea de a taia in carne vie” a domnului Claudiu Saftoiu, PDG al S.R.Tv., va fi stinsa prin “tragerea la raspundere” a vinovatilor de “management defectuos” si nu prin concedierea “la pachet” a celor nevinovati.
            Este cel putin straniu, ca din acest program de redresare economica, lipsesc recomandarile referitoare la demersurile ce ar trebui initiate de C.A al S.R.Tv catre Guvern, spre a fi aprobate printr-o alta Ordonanta, la fel de urgenta ca cea cu nr.33/2012, in vederea modificarii prevederii din codul fiscal, cu efect dramatic in timp asupra cresterii cheltuielilor TVR, si anume TVA fara drept de deducere.
         Suma cumulata a TVA-ului fara drept de deducere in perioada 2005-2011 se ridica la valoarea de 355.596.338 lei. (aprox. 84,6 mil. € la un curs mediu de 4,2 lei)
         Suma reprezentand datorii la Bugetul de Stat si Asigurari sociale este de 352.938.597 lei.
         Iata cum printr-o anomalie fiscala, suma reprezentand TVA fara drept de deducere pentru TVR, inregistrata drept cheltuiala in bugetul propriu, este mai mare decat suma datorata de TVR la Bugetul de Stat si Asigurari sociale.
         Atragem atentia actualului Guvern ca scutitii de la plata taxei sunt in trimestrul 1/2012 in numar de 3.261.734, din care 1.083.727 sunt scutiti in baza declaratiei de nedetinere de receptor tv! Daca am inmulti cu 4 lei acest numar de persoane scutite de la plata taxei, ar rezulta lunar un venit de 13.046.936 lei. Daca vom inmulti aceasta suma lunara cu 12 luni ar rezulta un venit suplimentar de 156.563.232 lei.
Pentru acesti bani care nu se incaseaza prin scutirea de la plata taxei, TVR nu primeste nicio compensare de la buget. In schimb i s-a pus poprire pe conturi.
         In conditiile in care taxa tv din Romania este cea mai mica din Europa, sub 1 euro, contributia pentru Centrul National Cinematografie de 15% aplicata la veniturile proprii obtinute din publicitate (Ordonanta 39/2005 art.17 alin. 1), este printre cele mai mari din Europa, ceea ce a condus la cheltuieli suplimentare pentru S.R.Tv. in perioada 2005-30.06.2012 de 54.357.000 lei (aprox.13 mil. €);
         Din 2002 pana in prezent, taxa tv nu a fost macar indexata cu indicele de inflatie. Cat costa Kwh in 2002 si cat costa in 2012, cat costa litrul de carburant atunci si acum, dar gazul, apa, etc.
         De la privatizarea Electrica, comisioanele percepute de distribuitorii de energie electrica pentru colectarea taxei TV au crescut enorm. Spre exemplu, in 2011, suma este de 23.107.933 lei (aprox.5,4 mil. €)
          Oare Guvernele care s-au succedat din 2005 pana in prezent au cunoscut aceste realitati?
Solicitam Guvernului Romaniei, sa dea dovada de buna credinta si sa adopte de urgenta aceste masuri “intarziate”, care vor avea efect imediat in redresarea situatiei financiare, in pastrarea locurilor de munca.
            Suntem extrem de atenti la o eventuala “masura de redresare economica” conectata la “interesul imobiliar” al “unora si altora”, pentru terenurile si cladirile S.R.Tv, dupa cum transpare din aceasta Hotarare nr.106/2012 a C.A. al S.R.Tv. Transmitem celor interesati ca “suntem pe faza”.
            Ne dorim un serviciu public de radioteleviziune menit sa serveasca “numai” interesele ansamblului populatiei, independent de guvern, parlament, presedinte, partid politic, grup de interese sau actionari. Un serviciu public de radioteleviziune pentru cetatean, finantat de cetatean, controlat de cetatean.
            Nu credem ca "poporul roman" uraste TVR pentru ca a adus in casele lor valorile artei si culturii nationale si internationale. Nimeni nu injura TVR pentru ca i-au vazut aici pe Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Radulescu, Gica Petrescu, Angela Similea, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess si lista poate continua cu multe alte nume ilustre. Oamenii, platitori de taxa sau nu, au inceput in ultima vreme sa-si manifeste nemultumirea fata de Televiziunea Romana, fata de conducerea acesteia aservita politic,urmare a unei prezentari “cosmetizate” a realitatilor sociale.
            Este momentul unei schimbari de atitudine vis a vis de Televiziunea Romana, este momentul sa ne solidarizam cu toti cei care doresc cu adevarat binele acestei institutii.